Punce v Bleščicah - ritmična in estetska gimnastika na OŠ Preserje pri Radomljah

Ritmična gimnastika je športna zvrst, ki združuje prvine gimnastike, akrobatike, baleta in plesa. Te prvine, se na določeno glasbo in koreografijo povežejo z rekviziti kot so kolebnica, žoga, obroč, kiji in trak. Poleg ritmične gimnastike se lahko izvaja tudi estetska gimnastika, ki je ritmični zelo podobna, le da se koreografija izvaja brez rekvizita. 

 

Na osnovni šoli Preserje pri Radomljah trenutno tekmuje dvanajst deklet. Prva skupina starejših deklet trenira ritmično gimnastiko že šest let, druga mlajša dekleta pa trenirajo štiri leta. Članice obeh skupin so pričele z vadbo v prvem razredu. Skozi leta treningov so med seboj sklenile pravo prijateljstvo, povezanost in zaupanje, zato sta obe skupini zelo uspešni. Letos so se dekleta udeležila regijskega tekmovanja, ki je bilo 23. aprila v Osnovni šoli Dobrova, na katerem so mlajša dekleta osvojila prvo mesto v estetski gimnastiki, starejša dekleta pa v precej večji konkurenci peto mesto v ritmični gimnastiki z rekvizitom obroč. Oba tekmovalna nastopa sta bila odlična, tekmovalke pa so se zelo dobro spopadle s tremo in se na koncu veselile uspeha na svojem prvem tekmovanju. Lepa uvrstitev je obe skupini popeljala na državno prvenstvo, ki je potekalo konec maja v Gimnastičnem centru v Ljubljani. Tam so dekleta zasedla sijajo drugo in peto mesto. Kljub temu, da se šolsko leto treningov bliža koncu, še vedno ne popuščajo pri treniranju in že pripravljajo nov nastop za zaključek sezone. Za prihodnje leto imajo v načrtu združiti obe skupini in še naprej ustvarjati najboljše tekmovalne nastope.

Regijsko tekmovanje v OŠ Dobrova (zgoraj, od leve proti desni: Anali Bider, Eva Glinšek, Hana Hardi, Kaja Rode, Julija Bartol, Nika Vidic in trenerka Taja Vajngerl; spodaj: Anja Dolničar, Kaja Kovič, Tajda Vidic, Eva Marinšek, Gaja Vidic in Alja Lužar); fotografija: Branka Vajngerl

Trenerka naših deklet je Taja Vajngerl iz kluba Bleščica. Svoje prve korake v ritmični gimnastiki je naredila že pri štirih letih. S trdim delom in vsakdanjim treningom je pri šestih in osmih letih dosegla državni pokal v svoji kategoriji vrhunskega programa ritmične gimnastike. S časoma je treninge opustila in se posvetila še drugim športom, vendar jo je po končani fakulteti pot zopet zanesla v smer ritmike. Tako od leta 2012 poučuje dekleta ritmično gimnastiko in z njimi hodi na tekmovanja. Cilj njenega dela je v prvi vrsti povezanost in prijateljstvo, ki ustvarja lepe spomine. Motiv dela v klubu Bleščica pa je vsekakor vse življenjsko gibanje in zdrava vadba, zato na treningih ustvarjajo različne vrste gibanja, pogovorov, druženja in zabave.

Avtorice članka so Taja Vajngerl, Milena Marinšek in Maja Vidic.